Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmadığında şiddetli fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır. Panik ataklar çok korkutucu olabilir. Panik ataklar meydana geldiğinde kontrolü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi ve hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz.
Birçok insan yaşamları boyunca sadece bir veya iki panik atak geçirir ve sorun, belki de stresli bir durum sona erdiğinde ortadan kalkar. Ancak, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınız varsa ve sürekli başka bir atak korkusuyla uzun süreler geçirdiyseniz, panik bozukluğu adı verilen bir durumunuz olabilir.
Panik atakların kendisi hayati tehlike oluşturmasa da korkutucu olabilir ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Ancak tedavi çok etkili olabilir.
Panik atak sırasında kişinin sempatik sinir sistemi tetiklenmektedir. Kişi bu durumda tehlikenin içerisindeymiş hissine kapılacaktır. Panik atak yaşanması için ortada herhangi bir tetikleyici olmasına gerek yoktur, kendi kendine de başlayabilir. Panik atak başladıktan sonra ortalama 10 dakika içinde belirtiler en yüksek seviyeye ulaşır.
Atak durumu başladıktan sonra aşağıdaki belirler görülebilir:
● Terleme
● Titreme
● Nefes almada güçlük
● Kalpte çarpıntı
● Nefesin kesilmesi
● Göğüs ağrısı ve göğüste baskı hissi
● Bulantı
● Baş dönmesi
● Bayılma hissi
● Karın ağrısı
● Çevreyi düzgün algılayamama
● Kendini algılayamama
● Delirme hissi
● Ölecek hissine kapılma
● Uyuşma
● Üşüme
● Ateş hissi
Tedavinin amacı, günlük yaşamda iyi çalışmanıza yardımcı olmaktır. Hem ilaçları hem de konuşma terapisini kullanmak en iyi sonucu verir.
Konuşma terapisi (bilişsel-davranışçı terapi veya BDT), panik atakları ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Terapi sırasında şunları nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz:
Genellikle depresyonu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar bu bozukluk için çok yardımcı olabilir. Belirtilerinizi önleyerek veya daha az şiddetli hale getirerek çalışırlar. Bu ilaçları her gün almalısınız. Sağlayıcınızla konuşmadan bunları almayı bırakmayın.
Sakinleştirici veya hipnotik denilen ilaçlar da reçete edilebilir.